onsdag 17 november 2010

Dagens lunch

Vi har precis börjat att beställa matkasse från Middagsfrid varannan vecka och till tre middagar. Bra för att få lite nya tips och våga sig på nya saker. Jag har till exempel aldrig köpt en butternut squash som kom med gårdagens leverans.

Emma blev bjuden på ett av recepten, Laxfilé med soja och sesamfrön samt frästa grönsaker och ris.
Det blev väldigt gott måste jag säga och väldigt enkelt att göra.



1. Lax: Sätt ugnen på 200º. Ta fram en ugnsform i vilken

laxen får plats i.


2. Blanda 1 msk soja, 1/2 dl vatten, 2 msk flytande

honung och 1 tsk ingefära direkt i formen. Vänd runt 4

portionsbitar skinnfri laxfilé (ca 600 g) i blandningen

och låt dem ligga kvar i formen (vätskan ska nästan täcka

laxen). Stek i ugnen i 20 min. Strö över 2 msk

sesamfrön på laxen när det är 5 min kvar på laxens

stektid.


3. Koka ris/gryn till 4 personer.


4. Frästa grönsaker: Skala och strimla 2 morötter (ca 200

g). Strimla 1/2 stånd blekselleri och 1 grön paprika.

Skär 250 g broccoli i buketter och bitar. Kärna ur och

finstrimla 1 röd chili. Skär 1 rödlök (ca 100 g) i smala

klyftor.


5. Hetta upp 2 msk neutral olja i en stor stekpanna/wok

och stek grönsakerna i två omgångar på medelhög värme

i 3 min/omgång. Krydda med 1 krm salt och 1 krm

svartpeppar. Lägg upp grönsakerna i en stor skål

allteftersom de blir klara.


6. Servera sesamlaxen med ris/gryn och frästa grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar