fredag 31 december 2010

Menyn för kvällen

Strax crostini med champagne.

Varmrätten blir oxfilé med nötgremolata, frasiga rödbets & chèvreknyten samt baconfrästa harocots verts. Till det severas ett rött vin som heter Tendral.

Efterrätten blir crème brûlée.

Det här behövs till Crème brûlée:

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
6 äggulor
2 msk råsocker eller strösocker
6 portionsformar á 1½ dl

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 °. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.
Tillsätt grädde, mjölk och ½ dl av sockret. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.

Vispa äggulor och resterande ½ dl socker vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills krämen har stannat.

Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp.

Vid servering:

Sikta över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.

Gott!

Om man inte har gasolbrännare så har du ett annat recept här där det står att man kan gratinera formarna i 250 graderoch i grillvärme i ca 10 minuter och tills att sockret har fått en gyllenbrun färg. Jag har inte testat det men det är ju ett bra alternativ.

1 kommentar: